REGULI DE CONDUITĂ ÎN DOJO
• Practicantul de arte marţiale (aikido) trebuie să salute când intră sau iese dintr-un dojo ( chiar dacă nu este dojo-ul în care se antrenează ) . Asta arată ca respectă dojo-ul respectiv şi pe cei care muncesc acolo.
• La intrare sau la ieşire de pe tatami ( suprafaţa de luptă ) trebuie să salute.
• La începutul şi sfârşitul keiko-ului ( antrenamentului ) salutul se face din seiza ( poziţia aşezat), forma de salut mai respectuoasă, şi ordinea este următoarea:
– se salută kamiza ( altarul )
– se salută instructorul ( folosind formula “ onegai shimasu “ ( sunt pregătit să încep ) la începutul keiko-ului sau “ domo arigatou gozaimashita “ ( vă mulţumesc foarte mult ) )
– la sfarşitul antrenamentului se salută şi sempai ( elevii mai avansaţi ), si kohai ( elevii mai incepători )
• La începutul şi sfârşitul practicării unei tehnici trebuie să vă salutaţi partenerul. În cazul nostru la începutul tehnicii se foloseşte pe lângă rei ( salutul din picioare ) sau zarei ( salutul aşezat ) si formula verbală “ onegai shimasu “, iar la sfârşit se poate folosi formula de mulţumire “ arigato gozaimashita “ ( mulţumesc frumos ).
• Dacă doriţi să părăsiţi tatami-ul cereţi permisiunea instructorului.
• Când vreţi să cereţi o informaţie de la instructor sau unul din colegii voştri salutaţi, puneţi întrebarea şi apoi mulţumiţi respectuos.
• Fiţi punctuali ! Dacă aţi întârziat intraţi în dojo în linişte pt. a nu deranja şi aşezaţi-vă în seiza pe marginea tatami-ului într-o poziţie unde să puteţi fii observat de către instructor şi aşteptaţi încuviiţarea acestuia de a intra pe tatami. Aşteptaţi răbdători fără a încerca să atrageţi într-un fel atenţia deoarece dacă veţi fi acceptat vi se va face o favoare nefiind obligatoriu să fiţi primiţi la antrenament.
• Pe durata antrenamentului căutaţi să faceţi tot ceea ce vă cere instructorul implicându-vă total fără a comenta deciziile acestuia. Dacă ceva vă nemulţumeşte întrebaţi sau cereţi explicaţii la sfârşitul antrenamentului.
• Fiti atenti la igiena personala: gi-ul trebuie sa fie curat, unghiile taiate si inlaturati in timpul practicii bijuteriile sau accesoriile care pot duce la deteriorarea acestora sau la accidentari in timpul practicii
• Scopul Aikido-ului este obţinerea armoniei deci practicaţi în spiritul acesta, evitând durităţile gratuite.
• Aikido se practică în cea mai mare parte în 2 deci protejaţi-vă partenerul pt. că o accidentare a acestuia vă poate afecta şi practica personală.
• Nu vorbiţi în timpul antrenamentului pt. a putea fi atenţi la ceea ce faceţi şi astfel să obţineţi maximum de beneficii din execuţia tehnicii. Execuţia corectă si eficientă a unei tehnici necesită nu doar o implicare fizică ci şi una mentală, aceasta din urmă nu poate apărea dacă suntem angrenaţi în tot felul de discuţii, chiar dacă acestea au ca subiect aikido-ul.
• Dacă aveţi nelămuriri legate de tehnică sau principiile aikido-ului cereţi explicaţii instructorului. Nu vă grăbiţi însă să faceţi acest lucru. Mai întâi încercaţi să găsiţi voi răspunsul şi dacă nu-l găsiţi atunci adresaţi-vă instructorului. În felul acesta numărul “nelămuririlor” se vor reduce în proporţie de 90% şi toată lumea va fi mai câştigată.
• Practica mokuso de la începutul şi sfârşitul antrenamentului are ca scop limpezirea minţii, alungarea grijillor curente si transpunerea în starea mentală propice pt. antrenament. Antrenându-te cu dăruire o perioadă suficient de lungă se formează un fel de reflex care se declanşează în momentul practicii mokuso şi care vă va ajuta să vă antrenaţi la fel şi în zilele în care biortmul nu este cel favorabil sau sunteţi copleşiţi de griji sau probleme. Acest gen de practică este şi o metodă foarte bună de a mai “odihni” chiar dacă doar pentru o perioadă scurtă de timp pshihicul solicitat şi de a dobândi astfel forţe noi care să ne ajute să trecem peste obstacole.
• Fiţi politicoşi şi respectaţi-vă partenerii de antrenament chiar dacă sunt mai mari sau mai mici în grad decât voi.
• Elevii începători trebuie să caute ei să lucreze cu cei avansaţi , astfel putând învăţa mai mult.
• Nu este politicos să refuzi să lucrezi cu cineva sub orice motiv, dar este de asemenea nepoliticos să încerci să abuzezi de cineva în încercarea de a învăţa tu cât mai mult. Nu trebuie uitat că toţi vor să înveţe! ( Asta nu înseamnă că elevii avansaţi nu au ce învăţa de la cei începători! )
• Practicaţi la fel de interesaţi şi atunci când sunteţi uke (cel care atacă) şi când sunteţi tori (cel care se apără). În aikido aceşti termini sunt inversaţi faţă de celelate arte marţiale. Aveţi de învăţat cel puţin la fel de mult atunci cand sunteţi uke. Dacă nu sunteţi încă pe deplin conştienţi de acest lucru, comportaţi-vă aşa şi doar pentru faptul că astfel îl ajutaţi pe partenerul vostru să înveţe mai repede.
• Evitaţi să folosiţi forţa pentru a demonstra partenerului că nu poate efectua o tehnică sau că voi o puteţi face chiar dacă el se opune. Folosirea forţei duce de cele mai multe ori la acţiuni care scapă de sub control şi pot apărea accidentări nedorite.
• Nu uitaţi că în aikido singura competiţie este cu tine însuţi !
• În aikido nu există învinşi şi învingători, există doar învingători. Căderea care în general este asociată cu înfrângerea, în aikido este de fapt răspunsul (contraatacul) vostru la atacul partenerului, de aceea ukemi (căderile) sunt o componentă deosebit de importantă din practica aikido-ului.
• Nu este prea indicată „teoretizarea” tehnicii. Aceasta trebuie simţită atât la nivel fizic cât şi mental şi definirea ei in termeni verbali poate mai mult să-ţi creeze obstacole şi bariere care apoi trebuie înlăturate. O-sensei spunea elevilor avansaţi „ învaţă şi uită ” ceea ce inseamnă ca tehnica nu trebuie îngrădită de nici un fel de tipare ci trebuie să curgă natural respectând doar principiile. Sigur ca elev începător nu trebuie să faci cum te taie capul pentru că ţie ţi se pare în momentul respectiv că aşa este natural. Tehnica nu este doar o înlănţuire de paşi şi miscări din braţe ci aceste mişcări trebuie să urmeze un principiu şi este normal ca de multe ori să modifici aceste mişcări pentru a putea urma principiul. REPET ESTE VALABIL PENTRU ELEVII CARE AU ÎNŢELES ( SIMŢIT ) PRINCIPIILE.
• Practica Aikido-ului nu trebuie să se limiteze doar pe perioada keiko-ului ci este bine ca principiile să fie aplicate şi în viaţa de zi cu zi, mai ales în zilele noastre când sunt puţini cei care nu sunt interesaţi doar de bunăstarea personală.